Draadloze netwerken

Standaard configuratie

Op de meeste toestellen zal de configuratie van de draadloze netwerken VUBnext en eduroam vrij makkelijk verlopen.
Voor VUBnext is uw gebruikersnaam/login/identity/username uw NetID.
Voor eduroam is dat uw NetID@vub.ac.be.
Het VUBguest draadloze netwerk is bedoeld om externe bezoekers aan de VUB toegang te geven tot het internet door middel van tijdelijke gastaccounts.


Algemeen – VUBnext & eduroam

Beide draadloze netwerken worden met WPA2 encryptie beveiligd. Indien u deze netwerken gebruikt, wordt al uw data geëncrypteerd verstuurd, wat u toelaat om op veilige manier online te raken.

Een verbinding met VUBnext is functioneel zo goed als identiek als een bekabelde verbinding. Wanneer u op eduroam verbonden bent, is uw verbinding naar het interne VUB netwerk meer beperkt.

Eduroam, wat staat voor “educational roaming”, is een internationaal project dat gebruikers van andere instellingen toelaat om op draadloze netwerken in te loggen met de gebruikersnaam en het paswoord die ze zouden gebruiken op hun eigen instelling. Een lijst van deelnemende instituten kan gevonden worden op de eduroam participants pages.


Configuratie onder Windows

Tijdens de initiële configuratie zal u meestal een certificaat moeten aanvaarden. Dit kan later opnieuw gebeuren wanneer de certificaten vernieuwd worden of wanneer wij ons draadloos netwerk uitbreiden. Meer informatie en een stap voor stap uitleg vindt u in het document VUBnet Wifi.

In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij beveiligde bedrijfslaptops, zal de automatische configuratie niet werken. In dat geval moet u het VUBnext netwerk manueel configureren.


Configuratie onder MacOS

Tijdens de initiële configuratie zal u meestal een certificaat moeten aanvaarden. Dit kan later opnieuw gebeuren wanneer de certificaten vernieuwd worden of wanneer wij ons draadloos netwerk uitbreiden.


Configuratie onder Linux

Tijdens de initiële configuratie zal u meestal een certificaat moeten aanvaarden. Dit kan later opnieuw gebeuren wanneer de certificaten vernieuwd worden of wanneer wij ons draadloos netwerk uitbreiden.

Mogelijk moet u PEAP instellen als EAP, zoals lager gespecifieerd bij Algemene settings voor andere devices.


Configuratie van handhelds

De meeste tablets en smartphones raken zeer vlot online en detecteren de settings automatisch. Indien uw handheld een veld heeft “Anonymous Identity” hoeft dit niet ingevuld te worden. Indien uw handheld een veld “CA certificate” heeft, mag u dit op “Do not validate” zetten, veiliger is evenwel om “Use system certificates” te kiezen en als domein “vub.ac.be” in te vullen.

Voor iPad is er een kort overzicht van de te doorlopen stappen in PDF gegoten. En voor Android hebben we een screenshot van hoe het er mogelijk uit ziet.


Algemene settings voor andere devices

Op alle andere systemen kan u met onderstaande gegevens zelf proberen de configuratie in te stellen.

Network Authentication: WPA2
Data Encryption: AES
EAP type: Protected EAP (PEAP)
Authentication Method: Secured password (EAP-MSCHAP v2)
CA certificate: Use system certificates - domein=vub.ac.be

Troubleshooting

Een aantal zaken die u kan controleren indien u problemen hebt om een verbinding te maken:

 • De “klassieker” die elke helpdesk u zal vragen: herstart uw toestel (laptop, handheld, smartphone, …). Dit lost heel wat problemen op.
 • Voornamelijk voor windows toestellen: zorg er voor dat u de laatste drivers installeert.
 • Verwijder de bestaande configuratie en maak ze opnieuw aan. Op windows kan dit via de command prompt > netsh > wlan > delete profile [VUBnext/eduroam]
 • Schakel ipv6 ondersteuning uit.
 • Indien u problemen hebt met één van de twee netwerken, controleer eens of u met het andere een verbinding kan maken. Verwijder eventueel het netwerk uit uw configuratie en voeg het weer toe.
 • Mogelijk is er een probleem met uw paswoord, zeker als dat al langer ongewijzigd is, lees er even de webnote over Centraal paswoordbeheer aan de VUB/ULB op na.

Historiek

 • Historisch gezien was Urbizone het eerste algemeen verspreide draadloze netwerk op de VUB. Het ging hier om een project van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat werd uitgebreid naar onze campussen. Dit netwerk was volledig publiek toegankelijk maar het project is intussen stopgezet.
 • In februari 2009 begon VUBnet met het uitbouwen van een nieuwe draadloze infrastructuur. Dit als uitbreiding van het Urbizone project, en ter vervanging van de oude, beperkte, draadloze infrastructuur binnen de gebouwen. Op verschillende publiek toegankelijke locaties – zoals de bibliotheek, het SBC, de studentencafés op de campus, … – vond u vanaf dan twee nieuwe draadloze netwerken: VUBnet en het begin 2010 toegevoegde Eduroam.
 • Op 1 september 2014 werd het Urbizone project stop gezet.
 • Sinds begin oktober 2014 maken onze draadlozen netwerken gebruik van officiële certificaten.
 • Vanaf augustus 2015 werd een volgende generatie technologie stilaan geplaatst. Daarop zijn de netwerken “VUBnext” en “eduroam” zichtbaar, de instellingen hiervoor zijn identiek aan die zoals beschreven in de documentatie voor “VUBnet” en “Eduroam”.