Installatie McAfee

Downloaden en installeren van de McAfee agent

Alle McAfee producten zijn beschikbaar van op Softweb. Ga in de sectie McAfee Anti-virus software. Download het Automatic McAfee installer programma. U zal uw NetID en paswoord moeten ingeven.

mcafeetrayOm de installatie te starten, dubbelklikt u op het McAfeeInstaller.exe bestand dat u hebt gedownload. U hebt hiervoor administratieve rechten nodig, in sommige versies van Windows zult u met de rechter muisknop op het bestand moeten klikken en de optie Run as administrator moeten kiezen. Na enige ogenblikken zou u een boodschap moeten krijgen dat de installatie afgewerkt is (de taal van deze boodschap hangt af van bepaalde instellingen in uw systeem). Vrij snel zal het McAfee Tray icoon zichtbaar worden.

Na enkele minuten, zal de agent zijn werk opstarten en McAfee Endpoint Security installeren (behalve op Windows XP en Windows Server 2003, waar nog de oudere VirusScan Enterprise op zal worden geïnstalleerd).


Updaten van McAfee Endpoint Security

McAfee Endpoint Security wordt automatisch ingesteld om op regelmatige basis updates binnen te halen, ongeacht of uw computer blijft opstaan dan wel regelmatig afgezet wordt. De McAfee Agent maakt ongeveer om het uur een kort contact met een van de centrale servers van de VUB om te controleren op updates. Dit behelst niet alleen de zogenaamde virus definities maar ook updates van het Endpoint Security programma zelf. Als gebruiker moet u geen enkele ingreep verrichten om updates uit te voeren, maar u kan dit nog steeds. Right-click hiervoor op het McAfee icoon en kies Update Security.


Scannen van uw computer

Door de McAfee Agent, wordt uw Endpoint Security zo ingesteld dat hij een regelmatige controle uitvoert van uw systeem. Wanneer uw computer wordt afgesloten of herstart, zal Endpoint Security de scan verder zetten vanop het punt waar hij vorige keer gestopt was. In Endpoint Security zit nu ook een detectie van ‘idle’ toestand zodat de scans gebeuren wanneer uw computer niet zwaar belast is. Maandelijks gebeurt er een Full scan, wekelijks een Quick Scan. U kan deze scans manueel opstarten via een right-click op het McAfee icoon en McAfee Endpoint Security te kiezen. In het console venster, klikt u op de Scan System knop bovenaan en kiest u vervolgens het type scan dat u wenst uit te voeren. U kan ook met de rechtermuisknop klikken op een folder of een bestand en Scan for Threats kiezen.


Controle van uw versie van McAfee

Right-click op het McAfee icoon en kies About om informatie over de McAfee Agent te krijgen. Hier ziet u ook de versie van McAfee Endpoint Security. Voor meer details over de modules van Endpoint Security, klikt u met de rechter muisknop op het McAfee icoon en kiest u McAfee Endpoint Security. In de console van McAfee Endpoint Security klikt u op het dropdown menu (rechts van Scan System en Update Now) en kiest u About.

Versies op 11/04/2017:
McAfee Agent: 5.0.5.658
Endpoint Security Platform: 10.5.1.1147
Threat Prevent: 10.5.1.1184
AMCore content version: 2945.0 of nieuwer


Verwijderen van McAfee producten

Update 02/02/2017: Wij hebben nu van McAfee een aantal tools gekregen waarmee wij u kunnen helpen om McAfee te verwijderen. Stuur een bericht naar de helpdesk (via mail of het vragenformulier) met een vraag om assistentie bij het verwijderen van McAfee.

Soms is het wenselijk of nodig om de McAfee producten te verwijderen, bijvoorbeeld omdat de upgrade naar een nieuwe versie niet goed lukt of om zeker te zijn dat er geen sporen van een oude installatie meer over zijn. De McAfee Agent moet als eerste verwijderd worden. Ook hiervoor hebt u administratieve rechten nodig.

frminst

Het frminst bestand kan op een aantal verschillende plaatsen staan.

c:\Program Files (x86)\.. ipv c:\Program Files\..
..\Common Framework\.. ipv ..\Agent\..
mogelijk niet in de subdirectory ..\x86\..

Nadat de Agent op deze manier verwijderd is, kan u via het Control Panel de McAfee Endpoint Security (of VirusScan Enterprise) verwijderen. Om een volledig propere nieuwe installatie te verkrijgen, is het raadzaam hierna alle McAfee folders te verwijderen. Een deel hiervan zijn hidden folders. Onderstaand lijstje bevat de belangrijkste folders, maar niet de enige.

c:\Program Files\McAfee 
of c:\Program Files (x86)\McAfee
c:\Program Files\Common Files\McAfee 
of c:\Program Files (x86)\Common Files\McAfee
c:\ProgramData\McAfee (hidden)