Ik heb een nieuwe computer, wat nu?

Om uw computer veilig op het VUB netwerk aan te sluiten, volgt u best de volgende stappen:

  • IP adres aanvragen
  • Fysieke connectie tot stand brengen
  • Uw computer configureren voor het VUB netwerk
  • Uw computer beveiligen


IP adres aanvragen

Elke computer op het VUB netwerk heeft zijn eigen uniek IP adres. Dit IP adres is bruikbaar binnen een beperkte fysieke omgeving, meestal het gebouw waarin u zich bevindt. Indien u uw computer op verschillende (verder af gelegen) locaties gebruikt, heeft u mogelijk een of meerdere extra IP adressen nodig. Het IP adres is gebonden aan één computer, maar indien u deze vervangt door een nieuwe, mag het IP adres zonder enige kost overgezet worden naar de nieuwe computer. Aanvraag van een nieuwe IP adres draagt een kost met zich mee, zoals uitgelegd wordt in het artikel Aanvragen aansluiting en materiaal.


Fysieke connectie tot stand brengen

Op de meeste locaties op de campus is het oude coaxiaal netwerk vervangen door UTP (Unshielded Twisted Pair) bekabeling. U kan dit makkelijk herkennen aan het wandcontact. Indien de kabel ingeschroefd is in het wandcontact, heb u nog coax. Indien de kabel ingeplugd is zoals een telefoon, dan hebt u reeds UTP bekabeling. Niet elk UTP contact draagt een actief netwerk signaal. Sommige ervan zijn voorbehouden voor telefonie, andere zijn eenvoudig nog niet geactiveerd. In geval van twijfel neemt u gerust contact op met ons om te weten of een bepaald wandcontact ‘actief‘ is. Indien niet, dan kan u deze activatie aanvragen zoals beschreven in het artikel Aanvragen aansluiting en materiaal.

Mogelijk hebt u nog een UTP kabel of extra hardware (zoals een hub of een switch) nodig om uw computer aan te sluiten. Details en prijzen zijn te vinden in hetzelfde artikel dat hierboven vermeld wordt.


Uw computer configureren voor het VUB netwerk

Het IP adres dat u hebt ontvangen moet geconfigureerd worden in het TCP-IP protocol. Op dit ogenblik kunnen wij u verwijzen naar het document dat werd opgemaakt voor de studentenkamers – de procedure is dezelfde. Later zal een aangepast artikel gepubliceerd worden.


Uw computer beveiligen

We hebben een artikel dat de procedure beschrijft om McAfee te installeren.